3 ovanliga sporter du kanske inte visste fanns

22 december 2022

Har du tröttnat på samma gamla sporter som fotboll, basket och tennis? Vill du prova något nytt och utmanande sport som ingen annan i din umgängeskrets spelar eller utövar? Då har du klickat dig in helt rätt!

I denna artikel ska vi utforska 3 av världens mest udda sporter som du kanske aldrig hört talas om. Från att kasta mobiler till att spela basket under vattnet, dessa sporter kommer garanterat att ge dig en ny och spännande träningsupplevelse. Så lämna din komfortzon och förbered dig på att bli förvånad av vad som finns där ute!

1. Quidditch

Quidditch är en sport som är baserad på den fiktiva sporten med samma namn från Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling. Sporten har utvecklats till en verklig sport som spelas runt om i världen.

Quidditch spelas med sju spelare på varje lag, som är placerade på en oval bana. Spelarna på varje lag inkluderar en ”seeker”, två ”beaters”, tre ”chasers” och en ”keeper”. Spelet börjar med att båda lagen springer mot varandra för att fånga en ”snitch”, en liten boll som är fäst vid en löpare som springer runt på planen. Att fånga snitchen ger ett lag 30 poäng och slutar spelet omedelbart.

Under tiden försöker de andra spelarna göra poäng genom att kasta en stor mjuk boll, kallad ”quaffle”, genom en av tre ringar på motståndarlagets sida av planen. Detta ger laget 10 poäng per mål. För att försvåra spelet ytterligare har varje lag två ”beaters”, vars uppgift är att kasta ”bludgers” på motståndarspelarna för att störa dem.

Quidditch är en sport som spelas på universitet och gymnasienivå runt om i världen. I många länder arrangeras också nationella och internationella turneringar, där lag från olika länder tävlar mot varandra. Quidditch är unikt i sin kombination av fysisk ansträngning, strategiskt tänkande och fantasi, vilket gör det till en spännande och underhållande sport att titta på och spela.

2. Ostjakt

Ostjakten i Cooper’s Hill, även känd som Cheese Rolling, är en ovanlig tävling som äger rum årligen i Gloucester, England. Tävlingen är känd för att vara farlig och krävande, och har vunnit internationell uppmärksamhet tack vare sin unika natur.

Tävlingen går ut på att en rund ost, vanligtvis en Double Gloucester ost på cirka tre kilo, släpps ner för den branta backen på Cooper’s Hill. Därefter springer hundratals tävlande efter osten, som kan nå hastigheter på upp till 112 km/h. Den första personen att komma ned till botten av backen och fånga osten vinner tävlingen.

Tävlingen har blivit så populär att det nu finns flera lopp med olika ostar som släpps ner för backen, och som lockar hundratals tävlande och åskådare från hela världen. Även om tävlingen är mycket populär, så är den också mycket farlig, och det är vanligt att deltagarna skadar sig allvarligt under tävlingen.

Trots riskerna och de allvarliga skador som kan uppstå, fortsätter tävlingen att attrahera modiga och orädda tävlande varje år. Den har blivit en symbol för brittisk galenskap och en av de mest ovanliga och spännande sportevenemangen i världen.

3. Korvätning

Korvätning defineras kanske inte av alla som en sport, men faktum är att det kallas som en sport, som många ägnar sig åt.

Denna sport går ut på, precis som namnet antyder, att man ska äta korv – så mycket korv som möjligt, på så kort tid som möjligt för att vara exakt.

Den spelare som äter flest korvar vinner! Det är en otroligt tävlingsinriktad och utmattande sport som verkligen inte är för alla.