4 tips inför fasadmålningen

5 juni 2024

En fasadmålning är ett stort projekt som kräver noggrann förberedelse. En snygg och välmålad fasad kan både öka trivseln och husets värde – men för att få ett proffsigt slutresultat krävs rätt kunskap och förberedelser.

Oavsett om du anlitar en målare eller tänker göra jobbet själv finns det några viktiga saker att tänka på. Genom att följa dessa 4 tips inför fasadmålningen ökar du chanserna till ett lyckat slutresultat där färgen håller i många år framöver.

1. Se till att göra förarbetet klokt

Förarbetet är avgörande för ett lyckat slutresultat vid en fasadmålning. Börja med att undersöka fasadens skick noga. Är den i gott skick räcker det oftast med en grundlig rengöring innan målning. Men om det finns sprickor, flagor eller missfärgningar behöver man skrapa bort all lös färg innan man rengör fasaden.

Om man stressar igenom detta moment är det lätt att slutresultatet kanske inte blir så bra som man hoppats på. Därför är det klokt att lägga ner tid på detta.

2. Grundmåla innan du applicerar täckfärgen

Grundmålning är ett steg som många missar, men det är avgörande för att den täckande färgen ska fästa ordentligt och få lång hållbarhet. Grunden skapar en jämn yta att måla på och gör att täckfärgen lägger sig bättre.

Den här grundfärgen fungerar också som ett skydd mot fukt och annan nedbrytning av underlaget. En väl vald grundfärg tränger in och binder ihop underlaget vilket ökar dess hållbarhet. Detta är särskilt viktigt för att fasaden ska kunna stå emot väder och vind på ett bra sätt.

3. Anlita hjälp om du behöver

Att måla om fasaden är som sagt ett stort och omfattande projekt som kräver både tid och arbete. För många kan det vara värt att anlita proffs för att få jobbet gjort på ett säkert och fackmannamässigt sätt.

Om du känner dig osäker eller om arbetet blir för stort kan du begära offert från olika aktörer som kan hjälpa dig med projektet. Ta kontakt med ett par olika företag och se vad de kan erbjuda för pris och tjänsteutbud. Detta tips passar bra för alla oavsett var man bor och oavsett om man söker efter offert fasadmålning Stockholm eller i någon annan stad.

4. Kontrollera om du behöver bygglov

För de flesta fasadrenoveringar och ommålningar behövs inget bygglov, men det finns undantag. Kraven kan skilja sig åt beroende på var i landet du bor och om din fastighet ligger inom ett område med detaljplan eller inte.

Som huvudregel behöver du dock inget bygglov för att måla om din fasad om du målar i samma nyans som tidigare. Det kan däremot krävas bygglov om du målar om fasaden i en hel ny färg.

För att vara helt säker på vad som gäller för just din fastighet är det bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång fasadmålningen. De har koll på alla lokala bestämmelser och kan svara på dina frågor gällande detta.