Vad tjänar man inom friidrott? 

6 januari 2023

Friidrott är en av de mest fascinerande idrotterna där idrottare från hela världen tävlar mot varandra i olika grenar. Från intensiva 100-meterslopp imponerade höjdhopp, är friidrott en idrott som kräver precision, disciplin och uthållighet.

Men vad tjänar egentligen dessa toppidrottare inom friidrott? Är det bara berömmelse och ära som motiverar dem, eller finns det en rikedom att hämta också?

I denna artikel utforskar vi vad en professionell friidrottare faktiskt kan förvänta sig att tjäna inom denna spännande idrottsgren.

Allt beror på hur skicklig och berömd friidrottaren är

Inom friidrott, precis som inom de flesta andra idrotter, kan lönen variera beroende på idrottarens skicklighet, prestationer och berömmelse.

Det är en värld där de mest framgångsrika och kända idrottarna kan tjäna enorma summor, medan de mindre kända och framgångsrika idrottarna kan få kämpa för att få ekonomin att gå runt. Det är alltså inte helt lätt att fastställa exakt vad man kan förvänta sig att tjäna inom friidrott, men det finns vissa riktlinjer och exempel på lönenivåer som kan ge en inblick i den ekonomiska verkligheten för friidrottare på olika nivåer.

Pengar för att delta i tävlingar

En av inkomstkällorna för friidrottare är att delta i stora tävlingar såsom EM (Europamästerskapen) eller VM (Världsmästerskapen) och liknande. Tävlingarna lockar till sig tusentals åskådare och sänds i tv över hela världen, vilket ger stora reklamintäkter och sponsormöjligheter. Dessa tävlingar erbjuder också stora prispengar till idrottarna som tar hem medaljer och placeringar.

Prispengarna för att vinna medaljer i friidrottens största tävlingar kan vara enorma. Det behöver dock inte vara själva arrangörerna som betalar ut pengarna i fråga. Den Olympiska Kommittén ger t.ex. inte ut några prispengar till medaljörer, men det gör i stället friidrottarnas hemländer. Till exempel betalade VM i friidrott 2019 i Doha ut över 8 miljoner USD i prispengar till idrottarna.

Men även för de friidrottare som inte tar hem medaljer eller placeringar kan det finnas möjligheter att tjäna pengar genom att helt enkelt bara delta i dessa stora tävlingar. De kan till exempel få en startavgift för att delta i loppet, samt möjligheter till exponering och reklam för sina sponsorer.

Pengar från sponsorer

För de allra flesta friidrottare utgör pengar från sponsorer den största inkomstkällan. Sponsorer kan vara allt från sportvarumärken och klädföretag till matvaru- och teknikföretag. Ju mer framgångsrik och känd idrottaren är, desto större är chanserna att få sponsorer och ju högre inkomster kan de förvänta sig.

Sponsorer kan betala idrottarna för att de bär deras kläder, använda deras produkter, synas i reklamkampanjer eller delta i evenemang som sponsras av företaget. I vissa fall kan sponsorer till och med ge idrottaren en grundlön för att de ska kunna fokusera på sin idrott utan att behöva oroa sig för pengar.

För att locka till sig sponsorer behöver idrottarna inte bara vara framgångsrika utan även vara attraktiva som varumärkesambassadörer. En idrottare som är en förebild för unga och har en stark personlighet och sociala medier närvaro kan vara mycket attraktiv för sponsorer. Därför är det inte ovanligt att idrottare som har stora konton på sociala medier med hundratusentals följare och är aktiva på plattformarna får fler sponsoravtal.

Det är dock viktigt att notera att inte alla friidrottare har tillgång till stora sponsoravtal och att det är vanligt att friidrottare på lägre nivåer får kämpa för att få tillräckligt med ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta sin karriär. För de flesta friidrottare är det en kombination av sponsoravtal, prispengar det som utgör deras totala inkomster.

Så vad tjänar en friidrottare?

Det är svårt att ge ett exakt svar på vad en friidrottare tjänar, eftersom det beror på en rad faktorer såsom skicklighet, prestationer och berömmelse. Generellt sett kommer de mest framgångsrika och kända idrottarna att tjäna betydligt mer än sina mindre kända och framgångsrika kollegor. Om man dock kollar på medellönen hos professionella friidrottare så ligger denna på omkring 30 000 kr i månaden.